Eğitimli Lise Öğrencisi, Glioblastoma Multiforme Beyin Tümörü Üzerine Yenilikçi Çalışma Yaptı

image_67d2d9e9a6a5f
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bağırsak ve Beyin Arasındaki İlişkiyi Kullanarak Yenilikçi Yaklaşım

Genellikle tedavisi zor olan “glioblastoma multiforme” beyin tümörleri üzerine odaklanan Melbourne Üniversitesi’nden Sel adlı bir lise öğrencisi, bağırsak ile beyin arasındaki ilişkiyi kullanarak bu sorunun tedavisine farklı bir açıdan yaklaştı. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini hedefleyen immünoterapiyi temel alan çalışmasında, bağırsakların beyin üzerindeki etkisini matematiksel modelleme yöntemiyle araştırdı.

İkinci Beyin: Bağırsakların Rolü

Sel, bağırsakları “ikinci beyin” olarak tanımlayarak bu organın beyin tümörleri üzerindeki etkisini merak etti. Bağırsaklardan salgılanan maddelerin nörodejeneratif hastalıklar üzerindeki etkileri üzerine yapılan araştırmaları inceledi. Beyin tümörlerinin tedavisinde, ilaçların kan beyin bariyerini aşma zorluğunu göz önünde bulundurarak, bağırsak kaynaklı fizyolojik salgıların etkilerini değerlendirdi.

Yaratıcı Çalışma ve İnsanlığa Fayda Sağlama Hedefi

Sel’in projesi, sadece akademik başarı değil aynı zamanda insanlığa fayda sağlama amacını da yansıtıyor. “Türkiye Yüzyılı”nda bilim insanı olmayı hedefleyen Sel, geliştirdiği algoritmalar aracılığıyla çeşitli nörolojik hastalıklar ve beyin tümörlerine çözüm bulmayı amaçlıyor. Projede gösterdiği başarı, bağırsak ve beyin ilişkisini matematiksel modelleme üzerinden ele alarak yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlıyor.

Bilimin Işığında Yola Devam

Sel’in rol modeli olan Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar’ın yanı sıra anne ve babasının tıp alanındaki başarıları, Sel’in bilime olan bağlılığını ve çalışma azmini arttırıyor. Öğrencisinin bilime duyduğu merakı ve başarısını takdirle karşılayan rehber öğretmeni Dr. Gonca Esendemir Eskin, öğrencilere farklı alanlarda kendilerini geliştirmeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Bu Yazıya Tepki Ver