Kara pazartesi

Kara pazartesi
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni haftaya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında yaşanan değişiklik kararının ardından sert düşüşle başlayan Borsa İstanbul’da işlemlerin geçici olarak durdurulduğu bildirildi.

İSTANBUL (Anayurt) – Merkez Bankası’nda sürpriz başkanı değişikliği sonrası piyasalardaki satış baskısından Borsa İstanbul da nasibini aldı. Açılışta iki kez devre kesici uygulanan BİST 100 Endeksi, günün ilk bölümünde yüzde 9,5’in üzerden değer kaybetti ve 1.380 puanın altı test edildi. Gün ortasına doğru gelen alımlar, borsada kayıpların yüzde 8’in altına gerilemesini sağladı.

Borsa İstanbul Endeksi (BIST100) haftanın ilk işlem gününe yüzde 6,65 düşüşle 1,427.33 puanda başladı. Açılışta BIST Sanayi Endeksi yüzde 6,64, BIST Mali Endeks yüzde 7.87 ve BIST Hizmetler Endeksi yüzde 6.06 eksideydi.

Düşüşün yüzde 5’i aşmasıyla, Borsa İstanbul’da işlemler geçici olarak durduruldu.

Borsa İstanbul’un Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi’nin devreye girmesine ilişkin yaptığı açıklamada, saat 09.55 itibarıyla endekse bağlı devre kesicinin tetiklendiği, pay piyasasındaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki (VİOP) pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) pay senedi repo pazarında işlemlerin geçici olarak durdurulduğu aktarıldı.

Açıklamada, “Pay piyasasında sürekli işlem yöntemi uygulanan paylar, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul sertifikalarında saat 10.20’de tek fiyat emir toplama, 10.25’de eşleştirme yapılacak ve 10.30’dan itibaren işlemlere kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edilecektir. Pay Piyasasında tek fiyat işlem yöntemi uygulanan paylarda saat 10.20’de tek fiyat emir toplama yapılacak ve 10.30’dan itibaren seans kaldığı yerden devam edecektir. Varant, sertifika, BYF ve yeni pay alma hakkı kuponu sıralarında işlemler 10:30’dan itibaren kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edecektir. VİOP’taki pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmeler ile BAP Pay Senedi Repo Pazarı’nda işlemler saat 10.30’da yeniden başlayacaktır” ifadelerine yer verildi.

İKİNCİ DEVRE KESİCİ

Endekste işlemlere aranın ardından tekrar başlandı. Düşüşün yüzde 7 olmasıyla ikinci devre kesici sistemi devreye girdi.

Borsadan yapılan açıklamada, “Saat 10:38:20 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girmiştir” denildi. Durdurulan işlemler 11.08’den itibaren yeniden başladı.

İki kez devre kesicinin çalıştığı borsada sert değer kayıpları yaşanırken, Borsa İstanbul’dan ‘uygun olmayan işlemler’ ile ilgili uyarı geldi. Borsa İstanbul, işlemlerin anlık olarak takip edildiğini, uygun olmayan işlemlerle ilgili inceleme başlatılacağını açıkladı.

Yapılan duyuruda şöyle denildi: Borsa İstanbul A.Ş. olarak piyasalarımızın etkin, güvenilir ve şeffaf bir ortamda işleyişini teminen borsamız piyasalarında gerçekleştirilen işlemler gözetim faaliyeti kapsamında anlık ve sürekli olarak izlenmekte olup, yatırım kuruluşlarımızın ve yatırımcılarımızın mevzuata uyum konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri önemle rica olunur.

Aksi durumda, usulsüz açığa satış işlemleri başta olmak üzere sermaye piyasası kurulu ve borsamız düzenlemelerine uygun olmayan işlemlere karşı gerekli her türlü tedbirin alınacağı, inceleme ve denetim faaliyetlerinin titizlikle icra edileceği hususları kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Bu Yazıya Tepki Ver