Makula Deliği Nedir?

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Makula deliği, görme merkezinin tam anlamıyla ortasında oluşan delinme durumudur. Retina tabakası, dışarıdan gelen ışığı algılar ve beyne iletir. Sinir hücrelerinden meydana gelen retina, fotoğraf makinesinin içerisinde yer alan film şeridine benzerliği ile dikkat çeker. Bu tabakanın tam ortasında bulunan bölgeye de makula bölgesi adı verilir. Makula bölgesinin ortasında da ışığın odaklandığı, minik bir nokta şeklinde olan fovea bölgesi yer alır. Halk arasında ”sarı nokta” diye bilinen fovea bölgesi, retina tabakasının ayrıntılı ve merkezi olarak görme işleminden sorumlu en önemli noktasıdır. Bu noktada meydana gelen hasara makula deliği adı verilir.

Makula Deliği Evreleri Nelerdir?

Kişilerin gözlerinde makula deliği oluştuğu zaman, görme merkezinde kara bir nokta oluşurak hastayı rahatsız eder. Görme konusunda oldukça sıkıntı yaratan bu rahatsızlıktan dolayı hastalar yüz seçme, okuma veya ayrıntılı şekilde görme konusunda rahatsızlık hissederek hekime başvurur. Geri kalan retina bölgelerinde normal bir işleyiş olduğundan çevresel olan görme bu durumdan etkilenmez. Makula deliği en çok, nedensiz şekilde ortaya çıkan bir hastalıktır. Bazen de yaşa bağlı olarak bazı hastalarda görülebilir. Zaman zaman göz bölgesine alınan darbe ve travmalar da makula deliğine sebebiyet verebilir. Bir diğer ve çok önemli olan görme problemi de retina dekolmanı olarak karşımıza çıkar.

Katarakt Tedavisi Nedir?

Katarakt ameliyatı sayesinde gözün içinde yer alan doğal mercek üzerine son teknoloji cihazlar ile kesi atılır. Gözün içerisine yerleştirilecek olan yeni merceğin sorunsuz şekilde çalışmasına olanak sağlar. Böylece operasyon tamamlandıktan sonra hastaların yaşam kalitesi oldukça artar ve düzelme sağlanır. Göz içerisinde kullanılan yapay mercekler de en az lazer tedavisi kadar önemli bir etkendir. Saydamlığını yitirmiş olan doğal merceğin yerine kullanılacak olan yapay mercek hasta için önemli bir konfor sağlayan detaydır. Sadece katarakt değil, görme bozuklukları konusunda çözüm getiren göz içi mercekleri sayesinde operasyon sonrası hastalar gözlükten tamamen kurtulma şansını yakalar.

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır

 Katarakt ameliyatı tıp dünyasındaki gelişmelere bağlı olarak iğne, ağrı ve narkoz olmaksızın gerçekleşir ve hasta aynı gün evine dönebilir. Katarakt ameliyatından önce, hastanın gözü içerisine koyulacak olan yapay merceğin kalitesi, doktorun tecrübesi ve ameliyat ortamının hijyen seviyesi ameliyatın başarı oranını doğrudan etkileyen faktörlerdir.  Katarakt ameliyatı gözde oluşan kataraktın tedavisinde başvurulan bir operasyondur. Gözün içerisinde yer alan ve net görmeyi sağlayan doğal bir mercek bulunur. Zamanla bu mercek saydamlığını yitirir ve matlaşır. Gözünde katarakt bulunan kişiler etrafı buğulu bir camdan görüyor gibi hissederler.

Katarakt ilaç ya da gözlükle tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Ameliyat sırasında kullanılan merceğin kalitesi hastanın görme yetkisini belirleyen en önemli etkendir. Bu nedenle hastalar, gözlerinin içerisine yerleştirilecek olan merceğin kalitesini sorgulamalıdır. Retina dekolmanı ve makula deliği rahatsızlıkları da hekimlerin sıkça karşılaştığı göz rahatsızlıklarıdır.

Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?

Retina dekolmanı operasyon ile düzeltilmediği takdirde ne yazık ki kalıcı şekilde ortaya çıkabilecek görme kayıplarına neden olabilen bir rahatsızlıktır. Retina, gözün arkasındaki ışığı algılayan sinir ve dokulardan meydana gelir. Retina tabası, göz küresinin iç kısmından ayrıldığı zaman meydana gelen retina dekolmanı hafife alınmayacak bir göz rahatsızlığıdır. Genel ya da lokal anestezi altında cerrahi müdahale gerçekleşir. Retina dokusunu meydana getiren jel geri koyulur. Bazen göz içine gaz verme durumu da söz konusu olabilir. Retinada sadece yırtılma durumu varsa lazerle dikme işlemi yapılarak tedavi gerçekleşir.

 

Bu Yazıya Tepki Ver