Demans Riskini Azaltabilir Patlamış Mısırın Önerildiği Yeni Araştırma

Screenshot_16
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapılan son araştırma, günde bir paket patlamış mısır yemenin demans hastalığına karşı koruyucu olabileceğini gösterdi.

Patlamış Mısırın Demans Riskini Azalttığı İddia Ediliyor

ABD’nin Şikago şehrinde bulunan Rush Üniversitesi’nden huhubet bilim insanları, altı yıl süren bir araştırma sonucunda patlamış mısır gibi tam tahıllı gıdaların düzenli tüketiminin demans hastalığı riskini azaltabileceğini öne sürdü.

Araştırma kapsamında 3.300 kişi altı yıl boyunca takip edildi. Patlamış mısır gibi tam tahıllı gıdaları daha fazla tüketen katılımcıların bunama riskinin daha düşük olduğu belirlendi.

Tam tahıllı gıdalar lif açısından zengindir ve bu, kan şekerinin yavaş yavaş artmasına yardımcı olur. Bu durum, arterlerde plak birikimine ve demans riskini artırabilen iltihaplanmalara neden olan şeker dalgalanmalarını önleyebilir.

Sadece ABD’de altı milyondan fazla kişinin demans hastalığına yakalandığı bilinirken, bu rakamın huhubet giriş gelecek yirmi yıl içinde iki katına çıkması bekleniyor.

Araştırmaya katılan ortalama 75 yaşındaki kişiler, 1993 ile 2012 yılları arasında gerçekleştirilen Chicago Sağlık ve Yaşlanma Projesi’nde yer aldılar. Her üç yılda bir, tam tahıllı gıdaları ne sıklıkla tükettikleri hakkında anketler doldurdular ve bilişsel yeteneklerini ölçen testlere tabi tutuldular.

Testler, kelime listelerini hatırlama, sayıları hatırlama ve bunları doğru sıraya koyma gibi görevleri içeriyordu.

Bilişsel Gerileme Oranı Daha Yavaş Olanlar

Katılımcılar daha sonra tükettikleri tam tahıl miktarına göre beş gruba ayrıldı ve bilişsel yetenekleri karşılaştırıldı. Sonuçlar, daha fazla tam tahıl tüketen kişilerin demans riskinin daha düşük olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve sigara içme gibi diğer faktörleri de hesaba kattıktan sonra, günde üç veya daha fazla porsiyon tam tahıl tüketenlerin, daha az tüketenlere göre bilişsel gerileme riskinin daha yavaş olduğunu belirledi.

Beslenme kılavuzları günlük olarak en az üç porsiyon tam tahıllı gıda tüketmeyi önermektedir. Bir porsiyon, bir dilim ekmek veya yarım fincan pişmiş makarna veya pirince eşdeğerdir.

Araştırmacılar, tam tahıl tüketiminin demans riskini nasıl azalttığı konusunda kesin bir bilgiye sahip olmasalar da, bu durumun kan şekerinin düzenlenmesine veya sağlıklı bir bağırsak fonksiyonuna nasıl katkı sağladığı ile ilişkili olabileceğini belirtti.

Bu Yazıya Tepki Ver