Yedikleri şey hayatlarını kararttı… Milyonda bir görülen bakteri nedeniyle yasam savaşı veriyorlar

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çaycuma İlçesine yan Kayıkçılar köyü’nde yaşayan Ramazan Yıldız evde aniden rahatsızlanınca ailesi kadar Çaycuma Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. İlk müdahalesi yapılan Ramazan Yıldız, özel hastaneye sevk edilerek yoğun bakımda tedavi altına alındı. Ramazan Yıldız, hastanede tedavi edildiği sırada eşi Zuhriye Yıldız da rahatsızlandı. Zehirlenme şüphesiyle çare altına alınan çiftten Zuhriye Yıldız, Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Başvuru ve Araştırma Merkezi’ne kaldırıldı. Zuhriye Yıldız’ın, hastanede yapılan testler sonucu nadir görülen ‘clostridium botulinum’ bakterisi sebebiyle zehirlendiği tespit edildi. Doktorlar, acil olarak özel hastanedeki eşinin de sevkini sağlayarak çiftin yoğun bakımda tedavisine başladı. Hastanenin irtibata geçtiği Ulusal Zehir Danışma Merkezi, ‘clostridium botulinum’ bakterisine karşı antitoksinleri benzer gün içerisinde hastaneye ulaştırdı. Konuyla ilgili İl Sağlık Durumu Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri bilgilendirildi. Ekipler, jandarma eşliğinde eve artan bir şekilde yiyeceklerden numune aldı. İncelemelerin devam ettiği, Yıldız çiftine nadir görülen bu bakterinin hangi yiyecekten bulaştığı yapılacak araştırmadan sonra ortaya çıkacağı bildirildi. Ekipler, çiftin yediği konserveden bakterinin bulaşmış olabileceği üzerinde durdukları öğrenildi. Yıldız çiftinin bilinçleri açık olduğu ama sinir sistemlerine hasar veren bakteri nedeniyle hareket edemedikleri ve yaşamsal tehlikelerinin ise sürdü belirtildi.

NADİR GÖRÜLEN BİR BAKTERİ

BEÜ Anesteziyoloji ve Reanimasyon Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Özcan Pişkin, sevk ile hastanelerine ulaşan hastaların hemen tedavilerine başladıklarını söyledi. Fazla nadir görülen bir gıda zehirlenmesi bulgusunun yaşandığını anlatan Dr. Pişkin, şöyle dedi: Geçen pazartesi Çaycuma Devlet Hastanesi’nde bir doktor arkadaşımız yoğun bakımda bir hasta peşine düşüp takip ettiğini ve teşhis koyamadığını fakat zehirlenme şüphesi olduğunu bizlere iletti. Biz de hastanemize sevkimizi sağladık. Hastanın eşinin de benzer şekilde bir gün önce özel bir hastanenin yoğun bakımında yattığını söyledi. Yaptığımız tetkiklerde çok nadir görülen gıda zehirlenmesi ‘clostridium botulinum’ isimli bir bakterinin sebep olduğu, botulizm toksilasyonu tanısı koyduk. Özel hastanede takibi yapılan hastayı da bizim hastanemize çektik ve yoğun bakımda tedavisine başladık. Milli zehir danışma merkezinden antitoksinini hemencecik talep ettik ve hemen benzer gün akşamında geldi ve iki hastamıza uyguladık. İki hastamızın da yoğun bakımda tedavisi devam ediyor.

1 GRAMI 1 MİLYON İNSANI ÖLDÜREBİLECEK DEĞIN GÜÇLÜ

Bu bakterinin nadir görüldüğünü ve yeryüzündeki en zinde toksinlerden biri olduğunu vurgulayan Dr. Pişkin, yapılan araştırmalarda daha çok konservelerden bulaştığının ortaya çıkarıldığını anlattı. Halkın konut yapımı konserveleri tüketirken tedbirli olması gerektiğini ifade eden Dr. Pişkin, “1 gramı 1 milyon insanı öldürebilecek değin dinç bir toksin. Hastamızın hayati tehlikesi maalesef devam ediyor. Ekipler evi inceliyorlar. Gıdalardan numune aldıklarını biliyoruz. Hastamınız iyice ne yediğini bilmiyoruz. Ülkemizde yapılan araştırmalarda uygun sürede ve ısıda pişirilmemiş konserveler en önemli şüphe olarak görülüyor. Yeniden benzer şekilde süt ve süt ürünlerinde, açık yaralar, alüminyum folyodaki fırınlanmış patatesten de geçtiği biliniyor. Bu hastalarımıza iyice neyle bulaştığını bilmiyoruz. Yetkililer bu konuda çalışmalarını sürdürerek öteki yakınlarının etkilenmemesi için çalışmalarını yapıyorlar. Halkımız konserve yapıyorken yapılan malzemeyi yeterli ısıda ve tatmin edici sürede pişirmelerini öneriyoruz. Eğer konserveyi açtıklarını bir şişme renk değişikliği bir koku ya da paslanma görürlerse şüphesiz tüketmemelerini öneriyoruz” dedi.

EN SON KONSERVEDEN TURŞU VE PEKMEZ YEMİŞLER

Ağabeyini hastaneye kaldırdıktan daha sonra yengesinin de rahatsızlandığını anlatan Osman Yıldız, doktorların tanı koymakta zorlandığını anlatarak süreci şöyle anlattı: “Geçen hafta rahatsızlandıklarında Çaycuma Devlet Hastanesi’ne kaldırıldılar. Orada serum taktıktan sonra ‘Karın ağrısı şikâyeti’ denilerek eve gönderiliyorlar. Akşam tekrar rahatsızlandıklarında her yerde hastaneye götürdük. Orada baştan serum taktılar. Röntgen çekildiği sırada kustuklarında hekim şüphelendi. Sonra sevk ettiler. Yengem de o sırada evdeydi. Onu da alıp hastaneye refakatçi olarak getirdik. Kendisi de o sırada kusmaya başladı. Bayılınca orada doktorlar müdahale ettiler. Hastanede müşahede aşağıda kaldılar. Takriben 12 saat sonradan hastalarımızın hastaneden çıkışını verdiler psikolojik diyerek. bu arada kardeşim Ramazan Yıldız ise hastanede yatırdılar. Bağırsak düğümlenmesi diyerek. Bağırsak düğümlenmesine müdahale ettiler daha sonra baştan komaya girdi kardeşim. Oradan yoğun bakıma aldılar. Yengemde Çaycuma’da eve gelince baştan rahatsızlanıyor. Yengemi de orda yoğun bakıma alıyorlar sonradan üniversite hastanesine sevk ediyorlar. Burada en sonunda yiyecek zehirlenmesi olduğunu belirliyorlar. Ne yediklerine dair hiçbir fikrimiz yok. Bize söyledikleri yalnızca konserve kavanozundaki turşuyu açmışlar, dahası pekmez yemişler. Bizim kendimizin yaptığı doğal pekmezden yemişler.”

(DHA)

Bu Yazıya Tepki Ver