Türkiye takip yazılımları tarafından hedeflenen ülkeler arasında ilk 15’te yer alıyor

1636525732_stalk
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kaspersky araştırmacıları, genellikle aile içi istismar için kullanılan ticari olarak kullanılabilen casus yazılımlar olan takip yazılımları (stalkerware) programlarının küresel analizinin sonuçlarını açıkladı. Hesaplamalarına göre Türkiye’den 644 kullanıcı, mobil platformlar için Kaspersky güvenlik çözümünü yükledikten sonra telefonlarında takip yazılımı olduğunu öğrendi. Bu tehdide karşı BT güvenlik topluluğu, araştırma ve sivil toplum kuruluşları ve devlet yetkilileri yeni bir çevrimiçi kursla uzmanlıklarını birleştiriyor. Kursta bölge yetkilileri, kamu görevlileri, mağdur destek hizmetleri çalışanları ve fail programları, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin dijital biçimleriyle nasıl etkin bir şekilde mücadele edebileceklerini öğrenmek üzere eğitiliyor.

Takip yazılımları (stalkerware) sıradan insanlar tarafından satın alınabilen, akıllı cihaz aracılığıyla başka bir kişinin özel hayatını gizlice gözetlemek için kullanılan ve genellikle yakın partner şiddetinin bir parçası olarak kullanılan ticari yazılımlardır. Bu tür programlar tarafından istismarcıya aktarılan kişisel veri türleri, coğrafi konumdan sosyal medya mesajlarına ve herhangi bir anda cihazdaki kamerayı açabilme yeteneğine kadar değişir. Kaspersky’nin Stalkerware’in Durumu raporuna göre, toplamda, dünya çapında en az 53 bin 870 mobil kullanıcı Kaspersky’yi yükledikten sonra telefonlarında bu programın varlığına rastladı.

Şubat 2021’den bu yana DeStalk konsorsiyum ortakları, mağdurlara daha çok yardımcı olmak ve çevrimiçi cinsiyete dayalı şiddeti önlemek amacıyla e-öğrenme kursu geliştiriyor. Avrupa Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü’ne göre her on kadından biri 15 yaşından itibaren siber şiddete maruz kaldı. Avrupa’da, siber taciz yaşayan her on kadından yedisi de yakın bir partnerden en az bir fiziksel veya cinsel şiddet yaşadı.

Çevrimiçi kurs, bu alandaki bilgi boşluğunun doldurulması yolunda önemli bir kilometre taşı. Ancak uygulayıcılar ve yetkililer siber şiddet ve takipçi yazılımlarının kullanımını tanıma ve durdurma yeteneklerini geliştirmek için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyor.

Kaspersky, e-öğrenme paketini Fundación Blanquerna, Una Casa per l’Uomo, Regione del Veneto ve WWP EN iş birliğiyle geliştirdi. Kurs, şirketin eğitim platformlarından biri olan Kaspersky’nin Otomatik Güvenlik Farkındalığı Platformu üzerinden sunuluyor. Avrupa Komisyonu’nun Hak, Eşitlik ve Vatandaşlık (REC) Programı’nın desteği sayesinde online kursu hayata geçirmek mümkün oldu.

Kaspersky Güney Avrupa Genel Müdürü Tanguy de Coatpont, şunları söylüyor: “Araştırma ve eğitim alanında uzman ortaklarımız, sivil toplum kuruluşları ve devlet yetkilileriyle siber şiddet ve takipçi yazılımları konusundaki bu önemli eğitim için içerik geliştirmek üzere DeStalk e-öğrenme çalışmalarına öncülük etmekten onur duyuyoruz. Farklı disiplinlerdeki uzmanlığımızı birleştirerek, platformumuzda benzersiz bir çevrimiçi kurs tasarladık. Aile içi şiddet konusunda çalışan profesyonellerin ve devlet yetkililerinin yeteneklerini artırmayı amaçlayan mikro öğrenme yaklaşımımız ve otomatik eğitim yolları, kullanıcıların kendi hızlarında öğrenmelerini ve siber şiddet ve takipçi yazılımlarının kurbanlarını desteklemek için gereken becerileri kazanmalarını sağlayacaktır.”

Eğitime katılmak isteyen uygulayıcıların ve kamu görevlilerinin DeStalk web sayfasında bulunan kayıt formu aracılığıyla kayıt yaptırmaları gerekiyor.

Taciz yazılımlarından etkilendiğini veya etkilenebileceğini düşünen kullanıcılar için Kaspersky aşağıdakileri öneriyor:

Yardım ve güvenlik planlaması için yerel makamlara ve aile içi şiddet mağdurlarını destekleyen hizmet kuruluşlarına başvurun. Bazı ülkelerdeki ilgili kuruluşların bir listesi www.stopstalkerware.org adresinde bulunabilir.
Koalisyonun takipçi yazılım ve bunlara karşı nasıl korunmalı konulu videosunu İngilizce, Almanca, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca ve Portekizce seçenekleriyle ana sayfada izleyebilirsiniz. Ayrıca takipçi yazılımı tespiti, kaldırılması ve önlenmesi konusunda kurbanlar ve hayatta kalanlar için özel bir sayfa bulunuyor.
Cihazınızı kontrol etmek ve üzerinde takipçi yazılımı yüklü olup olmadığını keşfetmek için Kaspersky Internet Security for Android gibi kanıtlanmış siber güvenlik çözümlerini kullanın. Cihazda yazılım bulunursa takipçi yazılımını kaldırmak için acele etmeyin, bu tacizcinin durumu fark etmesine neden olabilir. İstismarcının potansiyel bir güvenlik riski olabileceğini göz önünde bulundurmak çok önemlidir. Bazı durumlarda kişi tepki olarak davranışlarını sertleştirebilir.

Bu Yazıya Tepki Ver